Pestki dyni i ich niezwykle właściwości

Wszyscy, którym dynia kojarzy się jedynie z coraz bardziej popularnym w naszym kraju świętem Halloween, powinni pamiętać że istnieją też pestki dyni. Wszak w dyni drzemią ogromne wręcz pokłady cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Co znajdziemy w jej pestkach?

Co znajdziemy w pestkach dyni

Między innymi bardzo potrzebne naszemu organizmowi zdrowe kwasy tłuszczowe, które przenoszą enzymy w ciele i biorą czynny udział w budowaniu ścian komórkowych. W pestkach dyni zawarty jest także szalenie cenny kwas linolowy, należący do grupy egzogennych kwasów tłuszczowych, czyli tych, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Pestki to też prawdziwa skarbnica witamin, między innymi witaminy B2 oraz B6, A, C, D oraz E. Te niewielkie i smaczne ziarenka pozwalają też uniknąć kamieni nerkowych, skurczy mięśniowych czy też bólu nadgarstków. Dowiedziono, iż ich spożywanie może złagodzić dokuczliwe symptomy napięcia przedmiesiączkowego.

Olej z pestek dyni

To tłoczone na zimno nieprażone pestki dyni dają ciemnozielono-brązowy olej roślinny o orzechowym zapachu i smaku. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.

Olej z pestek dyni jest lekkostrawny ze względu na kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Zastosowanie oleju z pestek dyni:

  • W przemyśle kosmetycznym stosuje przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki). Używany przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Jeśli używany jest jako olej do masażu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym (np. słonecznikowym lub oliwą) w proporcjach 1:2.
  • W medycynie naturalnej stosuje się do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie.
  • Stosowany również w przemyśle spożywczym do spożycia na surowo i do sałatek, jako dodatek do zup.

Wspomnijmy jeszcze o mikroelementach, wszak w pestkach dyni znajdziemy między innymi spore dawki beta-karotenu, cynku, potasu oraz selenu. Sięgajmy więc po nie jak najczęściej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 + one =