Tajlandia przedłuża wizy do 10 lat

Może by tak na emeryturę do Tajlandii?

Tajlandia – Jak donosi strona www.tanie-loty.com.pl Rząd Tajlandii postanowił przedłużyć turystom możliwość pobytu w tym kraju do 10 lat.

Obcokrajowcy mający 50. lub więcej lat mogą zacząć ubiegać się o dziesięcioletnią wizę do Tajlandii. Nowe przepisy mają na celu promować kraj jako miejsce idealne dla turystyki zdrowotnej i leczniczej.

grand-palace-1822487_1280

Nowa wiza będzie ważna przez 5 lat i może być po tym czasie przedłużana na kolejnych 5. Osoby, które taką wizę otrzymają, muszą co 90. dni zgłaszać się do służb imigracyjnych, tak jak to jest wymagane teraz.

golf-club-1822444_1280Ubiegający się o 10-letnią wizę muszą spełnić kilka warunków. Oprócz określonego wieku, muszą także wykazać miesięczny przychód w wysokości 100 000 bahtów (11 700 zł) lub wpłacić depozyt w wysokości miliona bahtów (350 000 zł). Te kwoty muszą być zachowane co najmniej przez rok po otrzymaniu wizy.

Nowe przepisy wizowe mają zachęcić starszych i bogatych obcokrajowców, by spędzili swoją emeryturę właśnie w Tajlandii. Sąsiednie kraje już wcześniej wprowadziły tego rodzaju zachęty, np. Malezja umożliwia turystom zakup nieruchomości, a Kambodża również wprowadza długoterminowe wizy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 5 =